keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Issikka vai vossikka?

Aurinko paistaa ja vettä sataa, taitaa tulla kesä. Mites se nyt menee, kun aurinko paistaa ja lunta sataa? Taitaa varmaan kevät tulla. Vaikkakin pakkasia on vielä luvattu reilusti viikonlopulle. Kiva, kun väliin on näitä lauhoja ja aurinkoisia päiviä. Pieniä maistiaisia tulevasta keväästä.
Viime viikonloppuna pistin risiinin, värinokkosen ja härmesalvian siemenet multiin. Chilejä olen istutellut isompiin ruukkuihin ja miljoonakelloista otin pistokkaita.
Jännä tuo miljoonakello, kun sitä pitäisi kutsua varmaan pikkupetuniaksi. Kun käy puutarhaliikkeissä huomaa, mitä ihmeellisimpiä kutsumanimiä kasveille. Niistä monet voi olla ns. kauppanimiä. Puutarhakoulussa opitut latinankieliset ja suomenkieliset nimet voivat hyvinkin olla jotain ihan muuta, kuin nimi millä kasvia myydään kaupassa. Nykyään, kun kasveilla tehdään paljon bisnestä ja jalostetaan paljon lajikkeita niin jalostajat rekisteröivät nimiä kasveilleen. Sitten niillä nimillä myydään kasveja kaupoissa. Olisi toisaalta kiva tietää aina, kun kasvia ostaa sen "virallisen"  lajikkeen latinaksi. Sama, kun kaupassa ostaa kirsikkatomaattia tai terttutomaattia. Olisi kiva näin puutarhurin näkökulmasta tietää, mitä lajiketta sen on. Vähän kuin mansikoiden ja perunoiden kanssa. Moni voi olla tarkkana haluaako `Polkaa`vai `Jonsokia`. Jollekkin se numeroyksi peruna on `Siikli`. Kun koti-ikkunalla kasvattaa jotain viherkasvia puutarhuri haluaisi tietää, mikä nimenomainen kasvi se on. Ei aina riitä jos kasvi on vaan nimetty orkideaksi tai palmuksi.
Kun olin puutarhamyymälässä töissä saattoi myös tulla asiakkaita, jotka käyttivät vanhoja suomalaisia kutsumanimiä kasveille. Sai hetken miettiä, kun joku tuli kysymään  tuhmaa poikaa tai vaikkapa issikkaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
                                     Miljoonakelloa latvottuna. Takarivissä petuniaa.
                                           Pistokkaita kupujen alla suojassa.
                               Chilejä. Laitoin tuommoisen kärpäsansan, kun kas-
                               vien seassa lenteli muutama harsosääski. Sääsket
                               jäi näppärästi kiinni tahmaiseen paperiin.

PS. Munakoiso on itänyt noin reilussa viikossa patterin päällä.
PPS. Issikkahan on tuonenkielo ja tuhmaksi pojaksi kutsutaan nukkatyräkkiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti