lauantai 25. helmikuuta 2012

Kurkun kasvattaminen ruukussa

Kokeilin viime kesänä ensimmäistä kertaa elämässäni kurkun kasvattamista ruukussa. Mietin ensin, että antaisin kurkun kasvaa vapaasti ympäri pihaa, mutta käytännössä se olisi ollut mahdotonta. Pienessä pihassa on hankalaa jos versot luikertelevat ympäriinsä. Meinasin hylätä ajatuksen kurkun kasvattamisesta, mutta sitten mieleeni muistui, että kasvihuoneissa kasvatetaan kurkkua köynnöksenä. Miksi siis en kokeilisi avomaankurkkua köynnöksenä.
Ostin kurkun taimet kaupasta. Kahta eri lajiketta, mutta en enää muista mitä ne olivat. Periaatteessa mikä tahansa avomaankurkku sopii. Taimet voi myös kavattaa itse siemenistä.
Hankin kurkkuja varten ison vesisaavin. Istutin molemmat kurkut samaan saaviin. Kurkut kasvoivat Lidlistä hommattua "ruusu"kaarta pitkin. Multana oli ihan tavallinen isoissa säkeissä saatava puutarhamulta. Lannoitin kurkkuja kastelulannoitteella aina silloin tällöin. En ole kauhean tarkka kasvien kasvualusta ja lannoitus tarpeiden kanssa. Kannattaa tutustua tarkemmin kurkun lannoitusvaatimuksiin ja kasvualustavaatimuksiin, jos siltä tuntuu. Tietoa varmasti saa kirjoista ja netistä.

Se on ainakin varma, että vettä ja lämpöä kurkku tarvitsee. Vaikka kasvatusastia on iso niin helteellä kurkkuja saa kastella melkein joka päivä. Istutin kurkut ulos vasta kesäkuun puolella. Silloin kun ei ole enää hallanvaaraa voi kurkut istuttaa pihalle. Tarvittaessa niitä voi suojata harsolla, jos kylmät säät uhkaavat. 
                                           Kurkut ovat mustassa saavissa etualalla.

Kurkkua voi varmasti kasvattaa myös muissa erilaisissa säleiköissä ja köynnöstuissa. Kannattaa käyttää mielikuvitusta. Pitää kuitenkin muistaa, että kiipeilytuen pitää kestää sadon paino. Kurkku kiipeää korkealle ainakin pariin metriin joten korkeuttakin tuella tulisi olla. Alkuvaiheessa kurkkua voi sitoa tukeen ja ohjailla kasvua, mutta kun kasvu lähtee kunnolla käyntiin kurkku kiipeilee omatoimisesti kärhillään.
Kasvupaikkana pihani on lämmin ja valoisa. Helteellä päivän kuumin auringonpaiste osuu juuri pihaani. Kurkku viihtyi hyvin ja tuotti paljon satoa. Kesäkuun puolen välin jälkeen alkoi raakileita kehittymään. Ja kasvusto oli voimissaan vielä syyskuun lopullakin. Ongelmana oli kauden loppua kohti vihannespunkit. Kuumalla pihalla, jos ei muistanut tai ehtinyt kastelemaan punkit lähtivät heti lisääntymään. Ne eivät kuitenkaan tuhonneet kasvustoa kokonaan. Poistin saastuneita lehtiä ja yritin sumutella ja kastella kasvustoa niin punkit pysyivät jotenkin aisoissa. Kasveja kannattaa tarkkailla säännöllisesti tuholaisten varalta. Yhden ihmisen tarpeeseen kurkkuja tuli reilusti. Minun ei tarvinnut ostaa heinäkuusta lokakuun alkuun välisellä ajalla yhtään kurkkua kaupasta.

1 kommentti:

  1. Minulla on tänä kesänä ensimmäistä kertaa avomaan kurkkua köynnöksenä kasvihuoneessa. Kukkia on ollut aivan mahdottomasti - ja on edelleen. Juhannuksena löysin ensimmäiset raakileet ja olin revetä riemusta! Pelkäsin taimien olevan liian tiheässä ja vähässä ja väärässä mullassa, mutta ilmeisesti kasvi ei olekaan ihan niiiiin ronkeli. Toivon saavani myös itsekasvattamiani tomaatteja myöhemmin kesällä... :)

    VastaaPoista