sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kesäkurpitsa kasvusäkissä

Kylvin vihreän kesäkurpitsan sisälle taimipotteihin vapun tienoon. Lajike oli `All Green Bush`. Siemenet tilasin Korpikankaalta. Itse taimikasvatuksesta, minulla ei ole kuvia, koska pidin kurpitsoja tuhoontuomittuina. Alkuun ajattelin, että laitan ne kasvamaan isoon pesusaaviin, mutta tilanpuutteen takia taimet lojuivat pienissä poteissa tosi pitkään. Yhtenä päivänä, kun veljeni sattui olemaan kylässä päätimme, että hän ottaa kesäkurpitsat itselleen kasvatukseen. Itse kasvatus ei oikeastaan ole kovinkaan monimutkaista. Ostimme 45 l multasäkin ja istutimme siihen kaksi parhaimmassa kasvussa olevaa kurpitsaa. Istutus meni aika myöhään. Kesäkuun puoleen väliin muistaakseni. Viilsin taimia varten säkkiin puukolla reijät ja istutin aukkoihin kurpitsat. Tein myös multasäkin kylkiin viillot niin, että ylimääräinen kasteluvesi pääsi valumaan pois. Kurpitsat kannattaa sijoittaa lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Lämpimillä keleillä kannattaa muistaa huolellinen kastelu, sillä rajoitetussa kasvualustassa kuivuminen on aina vaarana. Lannoitus suoritettiin kastelun yhteydessä veteen liukeavalla kastelulannoitteella. Multasäkkiin voi halutessaan kaivaa sekaan esim. kanankakkaa, jos ei halua käyttää kastelulannoitetta.
Kurpitsat kasvattivat kumpikin yhden jättimäisen kurpitsan. Jos satoa olisi korjannut aikaisemmin ja taimet olisi istuttanut aikaisemmin isompiin astioihin tai säkkiin niin satoa olisi tullut varmaan enemmän, mutta ensimmäiseksi yritykseksi kurpitsan kasvatus onnistui ihan hyvin.

Kesäkurpitsa oli tosi hyvän makuinen. Päätin valmistaa sen uunissa. Koversin sisuksen pois ja täytin sen jauhelihalla, paprikalla, sipulilla ja sinihomejuustolla. Päälle laitoin juustokuorutuksen.
Ensi kesänä ajattelin istuttaa samaa kurpitsaa isoon muoviruukkuun omaan pihaan.                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti