sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Puutarhassa

Tänään oli murheellinen päivä, kun piti heittää kompostiin kaikki itse kasvatetut paprikan taimet. Päätin että en enää jaksa taistella vihannespunkkien kanssa. Säästin yhden kaupasta ostamani oranssin suippopaprikan. Se sai mäntysuopa kylvyn ja pääsee kasvamaan isoon altakasteluruukkuun ulos "kasvihuoneeseen". Jos siitä saisi edes yhden paprikan tänä kesänä. Habanerot siirsin myös kasvamaan altakasteluruukkuihin. Niissä ei onneksi näkynyt vihannespunkkeja, mutta annan varmuudenvuoksi niillekkin mäntysuopa suihkutuksen. Sisällä kasvatetuissa ´Apache´chileissä on myös punkkia ja ne on nyt erityistarkkailussa. Suunnittelin vähän, että käyn ostamassa jotain spray myrkkyä punkeille, jos mäntysuopa ei tuota tulosta.
Muuten kaikki kasvaa kohtalaisen hyvin. Eilen syötiin uusista perunoista, kurkusta, tomaatista, sipulista ja kermaviilistä tehtyä salaattia höystettynä omilla yrteillä. Oli kyllä tosi raikasta, kun sai silputa sekaan ensimmäiset tillit, persiljaa ja timjamia. Maistui hyvin pihvin seuralaisena. Salaattiakin tulee nyt mukavasti. Lollo Rossa kasvaa erittäin hyvin parvekelaatikossa.
                                                    Kurkussa on jo pienet raakileet. 
Yllä olevassa kuvassa sinisessä soikeassa saavissa on `Super Sweet´ kirsikkatomaatit. Vielä muutama viikko sitten ne oli vaaleita honteloita taimia, mutta nyt ne ovat paksuuntuneet ja vahvistuneet huomattavasti. Niiden varret oli tosi pitkiä niinpä istutin ne kyljelleen niin, että vartta jäi mullan alle 10- 15 cm. Tomaatti tekee juuria mullan alle jääneeseen osaan ja niin juuripinta-ala moninkertaistuu. Eikä punkkejakaan ole näissä enää pahemmin näkynyt. Nyt vaan odottelemaan kukintaa ja satoa!

Yllä olevissa parissa kuvassa näkyy pihan yleisilmettä. Tänäänkin järjestelin taas ruukkuja uuteen uskoon. Se onkin ruukkupuutarhassa kätevää. Saa mielensä mukaan vaihdella kasvien paikkoja vähällä vaivalla. Jos joku kasvi ei viihdy paahteessa, sen voi kätevästi siirtää varjon puolelle jne. Ruukkupuutarha sopii erinoimaisesti juuri parvekkeille, rivitaloihin jne. missä on pieni pläntti maata/ kiveystä tms. mutta ei mitään kauhean suurta alaa kasvattaa kasveja. Mielestäni tämä minun oma pikku piha olisi tosi tylsä ja karu jos en olisi perustanut ruukkupuutarhaa. Ja on aivan mahtavaa, kun kurkut, tomaatit, salaatit ja muut hyötykasvit menestyvät hyvin. Saa maistaa vähän oman pihan antimia, vaikka mitään suurta puutarhaa ei olekkaan. Ja toisaalta jo pienellekkin alalle saa mahtumaan paljon eri kasvilajeja, kun vähän suunnittelee. Toki minullakin on haaveissa oma tupa ja perunamaa, mutta sitä odotellessa ruukkupuutarha on hyvä vaihtoehto. Ja voi ruukkupuutarhan perustaa, vaikka omakotitalon terassille niin ei tarvitse kulkea pihan perille hakemaan salaatteja ja yrttejä yms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti