keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kaikki kasvaa!

Ulkona ruukkupuutarhassa on eloa! Jo aikaisemmin mainitsemani tuija `Brabant´ elää ja voi hyvin. Se tekee uutta kasvua oksissa, mitkä typistin viime kesänä. En olisi uskonut, että puu selviää -30 lämpötiloista, mutta niin se vaan teki. Voin myöhemmin kertoa vähän lisää, mitä toimenpiteitä tein suojatakseni kasvit talvea varten.
                                                    Tuija kasvaa sinkkiruukussa.

Uusia talvesta selviytyjiä ilmestyy koko ajan lisää. Viiruhelpi, minkä istutin kohtalaisen pieneen muoviruukkuun viime kesäkuussa on alkanut tekemään vauhdilla uutta kasvua. Ruohosipuli talvehti hyvin pikkuruisessa muoviruukussa. Kuunliljat ovat myös ilmestyneet esiin. Niitä on kahta erilaista lajiketta japaninkuunlilja ja joku kirjava isolehtinen. Otin sen yhden tutun kukkapenkistä eikä minulla ole tarkkaa tietoa sen lajikkeesta. Japaninkunnlilja talvehti muovisessa isossa ruukussa ja kirjava kuunlilja oli lasitetussa keraamisessa ruukussa, mikä ei onneksi edes haljennut talvella. Myös pienessä perennapenkissä mehikasvi, jonka nimeä en muista on alkanut tekemään uutta, samoin saksankurjenmiekka.
                                           Ruohosipuli vasemmalla ja viiruhelpi oikealla. Takana 
                                                         kuunliljojen ruukut.
                                           Siellä pilkistää jotain vihreää. Kuunlilja lähdössä kasvuun.
                                           Tein viime kesänä pienen perennapenkin. Istutin siihen 
                                                        laukkaa, liljaa, mehikasveja ja kurjenmiekkoja.

Koulin eilen Supersweet 100 tomaatit isompiin ruukkuihin ja tänään huomasin että samettikukka Tagetes patula ja tsinnia ovat itäneet. Edellinen tsinnia kylvös meni plörinäksi kun 20:stä vain 2 iti. Nyt kylvin varmaan saman verran siemeniä ja suurin osa on itänyt vain muutamassa päivässä! Tageteksellakin kesti itää vain pari päivää.  Pistin myös kreikanmeiramia tulemaan. eli siis jo ennestään täydet kukkahyllyt alkavat olla ylikansoitetut. Orvokit ovat ulkoilleet muutamana päivänä, mutta viime yönä oli -5 pakkasta, joten en uskalla niitä vielä yöksi jättää pihalle. Taitaa tämä suuruuden hulluus kostautua, kun jokapuolella alkaa törmäilemään kukkapurkkeihin. Lidlistä ostamani kalla täydennykset ovat myös kasvussa ja puskevat kiitettävästi juuria. Aikaisemmin ostamani kalla puskee lehtisoiroa innokkaasti. Kyllä  auringonvalo tekee ihmeitä. Tuntuu että kaikki taimet ovat pörhistyneet viime päivien auringonpaisteen seurauksena. Chileistä olen nyppinyt kukkia pois ja Tiny Tim tomaatit venyvät silmissä. Kävin ostamassa kauan haikailemani daalian mukulat. Päädyin Lidlin Pompon daalia sekoitukseen ja kirjavaan `Smokey` daaliaan. Ihan vertailun vuoksi aion ostaa vielä parista eri kaupasta daalian juurakoita. Viime vuosina laadussa on ollut niin paljon vaihteluita, että haluan vertailla eri kaupoista ostamiani mukuloita. Ostin myös päivänlilja `Frans Halsin´ juurakon minkä aion istuttaa uuteen kesällä rakennettavaan istutus altaaseen. Paljon on puuhailtu, mutta vielä on kylvöjä paljon paljon edessä päin. Väsymys alkaa painamaan, kun päivät on töissä ulkohommissa ja vielä kotona pitäisi jaksaa hoitaa kasveja. Mutta toisaalta kasvien kanssa touhuaminen on niin terapeuttista ja päivän huolet unohtuvat, että sitä jaksaa tehdä vähän väsyneenäkin.
                                           Uusimmat juurakko hankinnat. Valkolila daalia on aivan 
                                                         hurmaava samoin kirjavakukkainen päivänlilja. 
                                                     Kalla on alkanut puskemaan lehteä.
                                                     Tiny Timeillä on vielä aikaa kasvaa ennen
                                                                      ulos viemistä.
                                     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti