sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Kesäkurpitsa kasvusäkissä

Kylvin vihreän kesäkurpitsan sisälle taimipotteihin vapun tienoon. Lajike oli `All Green Bush`. Siemenet tilasin Korpikankaalta. Itse taimikasvatuksesta, minulla ei ole kuvia, koska pidin kurpitsoja tuhoontuomittuina. Alkuun ajattelin, että laitan ne kasvamaan isoon pesusaaviin, mutta tilanpuutteen takia taimet lojuivat pienissä poteissa tosi pitkään. Yhtenä päivänä, kun veljeni sattui olemaan kylässä päätimme, että hän ottaa kesäkurpitsat itselleen kasvatukseen. Itse kasvatus ei oikeastaan ole kovinkaan monimutkaista. Ostimme 45 l multasäkin ja istutimme siihen kaksi parhaimmassa kasvussa olevaa kurpitsaa. Istutus meni aika myöhään. Kesäkuun puoleen väliin muistaakseni. Viilsin taimia varten säkkiin puukolla reijät ja istutin aukkoihin kurpitsat. Tein myös multasäkin kylkiin viillot niin, että ylimääräinen kasteluvesi pääsi valumaan pois. Kurpitsat kannattaa sijoittaa lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Lämpimillä keleillä kannattaa muistaa huolellinen kastelu, sillä rajoitetussa kasvualustassa kuivuminen on aina vaarana. Lannoitus suoritettiin kastelun yhteydessä veteen liukeavalla kastelulannoitteella. Multasäkkiin voi halutessaan kaivaa sekaan esim. kanankakkaa, jos ei halua käyttää kastelulannoitetta.
Kurpitsat kasvattivat kumpikin yhden jättimäisen kurpitsan. Jos satoa olisi korjannut aikaisemmin ja taimet olisi istuttanut aikaisemmin isompiin astioihin tai säkkiin niin satoa olisi tullut varmaan enemmän, mutta ensimmäiseksi yritykseksi kurpitsan kasvatus onnistui ihan hyvin.

Kesäkurpitsa oli tosi hyvän makuinen. Päätin valmistaa sen uunissa. Koversin sisuksen pois ja täytin sen jauhelihalla, paprikalla, sipulilla ja sinihomejuustolla. Päälle laitoin juustokuorutuksen.
Ensi kesänä ajattelin istuttaa samaa kurpitsaa isoon muoviruukkuun omaan pihaan.                        

Ruukkupuutarhasta

Ajattelin, että kirjoittelen tässä syksyn ja talven aikana lajikohtaisesti eri kasvien kasvatuksesta rajoitetussa kasvualustassa. Kun aloin viime talvena suunnittelemaan ruukkupuutarhan perustamista, etsin tietoa ruukkukasvatuksesta netistä ja kirjoista. Kirjastossa oli muutamia hyviä kirjoja, missä kerrottiin vihannesten kasvatuksesta ruukuissa. Monesti kirjat kertoivat vain ryhmäkasveista, kun halusin nimenomaan tietoa monivuotisista perennoista, köynnöksistä ja kasviksista. Netissä oli myös kohtalaisesti tietoa saatavilla.Yleisesti ottaen tietoa löytyi eniten yrttien ja kesäkukkien, salaattien ja tomaattien ruukkukasvatuksesta. Kun olin lueskellut ihmisten kokemuksia netistä ja tietoa kirjoista, tulin siihen lopputulokseen, että ei auta, kun lähteä kokeilemaan mitkä kasvit sopivat pihaani ruukkuun ja mitkä ei.
Perustin tämän blogin myös sen takia, että mielelläni haluan jakaa omat kasvatuskokeiluni muiden viherpeukaloiden kanssa. Nykyään monet asuvat kerrostaloissa ja rivitaloissa, joissa ei ole kuin vähän tai ei lainkaan maata, mihin kasveja voisi istuttaa. Itsekkin päivittelin, että pitäisi hankkia palsta, missä viljellä, mutta sitten kiinnostuin ruukkukasvatuksesta. Tuntuu, että kaupunkiviljelystä puhutaan aika paljon nykyään, ja toivon että tästä blogista olisi hyötyä niille jotka etsivät inspiraatiota, mitä ruukussa pystyy viljelemään ja miten.

perjantai 7. lokakuuta 2011

Myrskyä!

Bambusermi lepattaa ulkona tuulessa ja daalia lensi kumoon päivällä. Aikamoista myrskyä on ollut muutama päivä. Oikeastaan on aika mukavaa. Ulkona myrskyää joten sisällä saan kuunnella jazzia ja poltella kynttilöitä hyvällä omallatunnolla. Syksy on siitä ihana vuoden aika, että kauniilla säällä voi nauttia raikkaasta virkistävästä ulkoilmasta ja ihailla samalla ruskan sävyjä. Vesisateella ja tuulella voi tunnelmoida sisällä kynttilöiden äärellä. Toisaalta pieni kävelylenkki ulkona vesisateessa tekee ihan hyvää sekin lempeiden kesäsäiden jälkeen. Olen huomannut, että haavat ovat olleet todella upeassa ruskassa tänä vuonna. Pitäisi lähteä räpsimäään kuvia.

Pitää huomenna alkaa valmistelemaan pihaa talvea varten. Ajattelin heittää pois kurkun ja osan tomaateista. Pelargonit ovat myös ihan ränsistyneitä. Muuten pihalta löytyy kyllä vielä syötävää, joten yrtit, sipuli, lehtikaali, salaatti ja osa tomaateista saa vielä jäädä. Habanero ja `Apache`chili ovat olleet pihalla ja yllättävää kyllä ne eivät ole saaneet vaurioita hallasta, mikä kävi pihassa viikonloppuna.
Raivattiin tänään töissä pajukkoa ja haalin mukaani suoria pajun versoja. Ajattelin punoa niistä pajukartioita ulkovaloja varten. Olisi kiva, että talvellakin olisi pihassa vähän jotain nähtävää. En olekkaan pajua punonut pitkään aikaan. Ulko-oveenkin pitää tehdä joku kranssi. Hankin myös värikkäitä callunoita. Ajattelin pistää ne parvekelaatikkoon antamaan vähän lisäväriä pihaan talveksi. On aika haikeaa, kun suurella vaivalla hoivatut kasvit kuolevat pois ja jäljelle jää vain callunat ja tuija.
Viime viikonloppuna pidin puutarhajuhlat. Laitoin lyhtyjä ja roihuja pihaan ja grillasimme lihaa ja korjasimme satoa pihasta salaattia ja salsaa varten. Oli mukava nautiskella boolia kynttilöiden loisteessa. Mutta ei grillikausi vielä ole ohi. Huomenna ajattelin grillata makkaraa, vaikka räntää sataisi.
                                                    Värjättyjä callunoita.
                                                   Tein juhlia varten lyhtyjä peltipurkeista.
                                                   Iskin niihin reikiä ruuvvimeisselillä ja vasaralla.
                                                   Laitoin rautalangasta ripustusnaurun ja valmista tuli.
                                                   Lyhdyt olivat nättejä ja halpoja valmistaa.