torstai 28. huhtikuuta 2011

Tulppaanien tuho

Ostin viime syksynä isoihin ulkoruukkuihin parisenkymmentä tulppaanin sipulia. Unelmoin toukokuisesta tulppaanimerestä pihalla. Noh, todellisuus olikin toinen, kun kaivelin ruukuista mätiä pehmenneitä sipuleita tuossa muutama päivä sitten. Luulin jo etten saa tulppaanin tulppaania koko keväänä, kun yllättäen huomasin että perennapenkistä puskee rapsakoita lehtiä. Jippii! Perennapenkin tulppaanit ovat selvinneet talvesta! Epäilen että ruukuissa on ollut liian kosteaa syksyllä ja siksi tulppanit ovat tuhoutuneet. Voi olla että pakkanen on myös ollut niille liikaa, koska myöskään humala ei näytä talvehtineen samassa ruukussa. Onneksi rakensin viime kesän lopulla tuon perennapenkin. Siellä on ollut suotuisammat olosuhteet, vaikka se  on koholla maasta ja multatila ei ole mikään älyttömän iso. Purin pihasta kiveystä ja rajasin alueen puureunanauhalla. Vuorasin kuopan reunat muovilla ja multaa laitoin kukkapenkkiin varmaan reilut 60 litraa. Pohja on umpisoraa. Ainakin veden läpäisevyys on hyvää luokkaa soran ansiosta. Mutta iloisena jään odottamaan miten tulppaanien kasvu edistyy. Kukkapenkistä nousee, myös jotain outoja versoja joidenka luulen kuuluvan liljoille. En oikein muista, mitä kaikkea tuli perennapenkkiin istutettua.
                                           Maksaruoho on kauniin vihreä ja rapsakka tulppaanin 
                                                         seuralainen.
                                                         Japaninkuunlilja on lähtenyt kasvamaan reippaasti.

                                           Loppuun vielä kuva ihmekukasta. Pussissa minkä ostin
                                                        oli kaksi juuren palaa. Toisesta lähti kasvamaan vihreitä 
                                                       lehtiä ja toisesta punaisia! Mielenkiinnolla jään odottamaan
                                                       minkälaisia näistä tulee.

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Köynnöksistä asiaa

Kevät etenee kohisten. Pihakoivu alkaa kohta puskemaan hiirenkorvia ja perennapenkistä kohoaa viime kesänä istutettua laukkaa. Kävin tonkimassa ja tutkailemassa kärhön ja humalan juurakoita pari päivää sitten. Niissä ei näkynyt mitään erityistä elämään viittaavaa. Ei yhtään turvonnutta silmua tai mitään. Aion odotella jonnekkin toukokuun lopulle ja jos kumpikaan ei ala kasvamaan käyn ostamassa uudet köynnökset. Kärhö oli tai siis on Dr. Ruppel ja humala on keltalehtinen muunnos Aureus. Voi olla että olin liian ahne, kun kuvittelin että jalokärhö menestyisi ruukussa varsinkin, kun se ei oikein ehtinyt tuleentua talvea varten. Tänä kesänä voisi kokeilla alppikärhöä tai kiinankeltakärhöä. Ne saattaisivat olla vähän kylmän kestävämpiä, mutta toisaalta jalokärhöjen mahtavat kukat houkuttelevat. Viinikärhöt voisi myöskin olla kokeilemisen arvoisia. Jotain kärhöä kuitenkin ajattelin kokeilla. Humalan tilalle voisin laittaa villiviinin tai kuusaman. Villiviini on ehkä vähän tylsä ja perinteinen, mutta toisaalta sen luulisi olevan kestävä jopa ruukussa. Ja onhan siinä todella kaunis punainen syysväri. Viime kesän kuumuudessa humalaan iski kehrääjäpunkit niin siltä kannalta voisi myös kokeilla jotain enemmän paahteen kestävää köynnöstä. Yksivuotisia kesäköynnöksiä olen myös miettinyt, mutta haluan vain kokeilumielessä jotakin monivuotista.
Orvokit olivat ensimmäistä kertaa ulkona koko yön. Laitoin niille reilusti harsoa päälle ja ne selvisivät hyvin vaikka oli pari astetta pakkasta. Pelargonit, kiinalainen ruohosipuli ja persilja ovat aloittaneet myös ulkoilun. Kävin tänään ostamassa Plantagenista mökinihmekukan juurakoita ja mungpavun siemeniä idätystä varten. Siellä oli kauheasti ihmisiä. Ei ihme, kun on niin lämmin ja aurinkoinen ilma. Ihmekukkaa meinasin jo aikaisemmin ostaa siemeninä, mutta tuo juurakko tuntuu vähän varmemmalta ja helpommalta kasvatettavalta. Välttyy koulimisilta. Hankin toissa päivänä Kärkkäiseltä `Saint Saens´daalian. Kylvin myös Korpikankaalta tilaamani lehtisalaattisekoituksen tänään. Ai jestas, kohta saa nauttia omaa raikasta salaattia pihasta. Ei tarvitse kaupasta enää ostaa.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kaikki kasvaa!

Ulkona ruukkupuutarhassa on eloa! Jo aikaisemmin mainitsemani tuija `Brabant´ elää ja voi hyvin. Se tekee uutta kasvua oksissa, mitkä typistin viime kesänä. En olisi uskonut, että puu selviää -30 lämpötiloista, mutta niin se vaan teki. Voin myöhemmin kertoa vähän lisää, mitä toimenpiteitä tein suojatakseni kasvit talvea varten.
                                                    Tuija kasvaa sinkkiruukussa.

Uusia talvesta selviytyjiä ilmestyy koko ajan lisää. Viiruhelpi, minkä istutin kohtalaisen pieneen muoviruukkuun viime kesäkuussa on alkanut tekemään vauhdilla uutta kasvua. Ruohosipuli talvehti hyvin pikkuruisessa muoviruukussa. Kuunliljat ovat myös ilmestyneet esiin. Niitä on kahta erilaista lajiketta japaninkuunlilja ja joku kirjava isolehtinen. Otin sen yhden tutun kukkapenkistä eikä minulla ole tarkkaa tietoa sen lajikkeesta. Japaninkunnlilja talvehti muovisessa isossa ruukussa ja kirjava kuunlilja oli lasitetussa keraamisessa ruukussa, mikä ei onneksi edes haljennut talvella. Myös pienessä perennapenkissä mehikasvi, jonka nimeä en muista on alkanut tekemään uutta, samoin saksankurjenmiekka.
                                           Ruohosipuli vasemmalla ja viiruhelpi oikealla. Takana 
                                                         kuunliljojen ruukut.
                                           Siellä pilkistää jotain vihreää. Kuunlilja lähdössä kasvuun.
                                           Tein viime kesänä pienen perennapenkin. Istutin siihen 
                                                        laukkaa, liljaa, mehikasveja ja kurjenmiekkoja.

Koulin eilen Supersweet 100 tomaatit isompiin ruukkuihin ja tänään huomasin että samettikukka Tagetes patula ja tsinnia ovat itäneet. Edellinen tsinnia kylvös meni plörinäksi kun 20:stä vain 2 iti. Nyt kylvin varmaan saman verran siemeniä ja suurin osa on itänyt vain muutamassa päivässä! Tageteksellakin kesti itää vain pari päivää.  Pistin myös kreikanmeiramia tulemaan. eli siis jo ennestään täydet kukkahyllyt alkavat olla ylikansoitetut. Orvokit ovat ulkoilleet muutamana päivänä, mutta viime yönä oli -5 pakkasta, joten en uskalla niitä vielä yöksi jättää pihalle. Taitaa tämä suuruuden hulluus kostautua, kun jokapuolella alkaa törmäilemään kukkapurkkeihin. Lidlistä ostamani kalla täydennykset ovat myös kasvussa ja puskevat kiitettävästi juuria. Aikaisemmin ostamani kalla puskee lehtisoiroa innokkaasti. Kyllä  auringonvalo tekee ihmeitä. Tuntuu että kaikki taimet ovat pörhistyneet viime päivien auringonpaisteen seurauksena. Chileistä olen nyppinyt kukkia pois ja Tiny Tim tomaatit venyvät silmissä. Kävin ostamassa kauan haikailemani daalian mukulat. Päädyin Lidlin Pompon daalia sekoitukseen ja kirjavaan `Smokey` daaliaan. Ihan vertailun vuoksi aion ostaa vielä parista eri kaupasta daalian juurakoita. Viime vuosina laadussa on ollut niin paljon vaihteluita, että haluan vertailla eri kaupoista ostamiani mukuloita. Ostin myös päivänlilja `Frans Halsin´ juurakon minkä aion istuttaa uuteen kesällä rakennettavaan istutus altaaseen. Paljon on puuhailtu, mutta vielä on kylvöjä paljon paljon edessä päin. Väsymys alkaa painamaan, kun päivät on töissä ulkohommissa ja vielä kotona pitäisi jaksaa hoitaa kasveja. Mutta toisaalta kasvien kanssa touhuaminen on niin terapeuttista ja päivän huolet unohtuvat, että sitä jaksaa tehdä vähän väsyneenäkin.
                                           Uusimmat juurakko hankinnat. Valkolila daalia on aivan 
                                                         hurmaava samoin kirjavakukkainen päivänlilja. 
                                                     Kalla on alkanut puskemaan lehteä.
                                                     Tiny Timeillä on vielä aikaa kasvaa ennen
                                                                      ulos viemistä.
                                     

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Taimikuvia

Huomasin tänään, että chili `Apache´on alkanut tekemään kukkanuppuja. Poistin ensimmäisen nupun pinseteillä ja poistan muutaman seuraavankin, jotta kasvi keskittyisi kasvamaan eikä alkaisi tuottamaan satoa vielä. Ostin eilen kaksi uutta timjamin tainta, kun aikaisemmin ostamani timjami näyttää näivettyneeltä. Olen varmaan kastellut pientä tainta liikaa. Ostin myös oranssin suippopaprikan taimen, kun tuntuu, että omat paprikat ovat vielä niin pieniä. Jos ne eivät ehdi tuottaa satoa niin toivottavasti tuo isompi taimi ehtii. Tässä hieman kuvia, mikä tilanne taimirintamalla on nyt.

                                          Tomaatti ´Tiny Tim` on kasvanut yllättävän tanakasti.
                                                  Takana orvokkia ja edessä suippopaprika
                                                  `Thor`. Paprikat on vielä aika pieniä.
                                           Kaupasta ostettu tuoksupelargoni ja siemenestä
                                          kasvatetut `Carribean Red Habanero´ chilit.
                                                  Ystäväni osti minulle kaksi pientä yrttiruukkua.
                                                  Istutin tähän timjamin taimet. 
                                        Taimikasvatus kasvihuone on aika villinnäköinen hökötys,
                                        mutta ajaa asiansa. Kasvivalona toimii loisteputki.

                                         

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Kevätsiivous

Tänään pääsin pihalle tekemään kevätsiivousta. Isossa sinkkiruukussa oleva tuija (Brabant), on selvinnyt talvesta hyvin. Se sai ämpärillisen lämmintä vettä ja kasvualusta olikin jo ihan sulanut. Pitää muistaa kastella sitä aurinkoisina päivinä, ettei pääse versot ruskettumaan. Pihalta on kaikki lumet jo sulanut. Lakaisin ja siirsin veljen kanssa isot noin 60 litraiset ruukut aurinkoon. Saas nähdä onko humala ja kärhö talvehtinut niissä. Kuunlilja ruukut nostin aurinkoon jo pari päivää sitten ja ne ovat jo hyvin sulaneet. Isot ruukut ovat vielä ihan jäässä. Jännityksellä jään odottamaan onko mikään ruukkukasveista elossa. Toivotaan parasta. Kuvia pihasta myöhemmin. Ostin noin kuukausi sitten kolme kallan mukulaa, mutta vain yksi niistä on lähtenyt kasvuun. Niinpä ostin Lidlistä neljä uutta, kun niissä näytti olevan jo pientä versoa esillä. Toivottavasti ne lähtisivät kasvamaan. Ärsyttää ostaa sipuleita tai mukuloita jotka eivät lähde kasvuun. Koulin myös riippalobelian, mutta epäilen tuleeko niiden kasvattamisesta yhtään mitään. Kelloköynnös on itänyt, kylvin sen ja tsinnian 3.4. Tsinnioista on kaksi siementä itänyt.
                                          Kuvassa on altakasteluruukuissa chilit, etualalla pelargoni,
                                          jaloleinikki ja orvokki sekä begonia. 
                                                   Tässä kuva tuoksupelargonista, joka 
                                                    juuri ja juuri selvisi talven yli.
                                                   Leikkasin kuivuneet versot pois ja tuin 
                                                   tuon ainokaisen vähän pystympään asentoon. 
                                                  Toivottavasti se tuuheutuu kesällä.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Ruukkulöytöjä

Aina välillä tulee käytyä kirpputoreilla tutkimassa, josko sieltä löytyisi jotain kivaa. Ostin kuvassa olevat punaiset peltiruukut kirpparilta muutamalla eurolla ja nuo kaksi "lehmä" peltiastiaa puoleen hintaan marketista. On aivan mahtavaa, kun sattumalta käy kaupoilla ja löytää halpaan hintaan tuotteita, mitä on ollut suunnitelmissa ostaa " joskus sitten myöhemmin". Peltiruukut ovat kesällä varmaan kivannäköisiä, jos niihin laittaa vaikka yrttejä kasvamaan. Ja ruukkujahan ei voi olla koskaan liika...

Kirpparilöytöjä ovat myös nämä kaksi saviruukkua. Tuntuu, että kaikissa kaupoissa on aina samanlaista tarjontaa, joten on kiva löytää vähän erilaisiakin ruukkuja jostain. Pidän näiden ruukkujen muotoilusta korvineen päivineen. Pitää saalistaa samantyylisiä vielä jostain. Näissä olen suunnitellut kasvattavani värinokkosta. Ja vielä kuva taimista...


                                           Paprikaa ja värinokkosta.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Purkittelua

                                          Erilaisia potteja pestynä.

Eilen alkoi suuroperaatio taimien kouliminen osa 1. Kävin hakemassa lisää taimimultaa ja kukkamultaa. En ole edes viitsinyt käydä puutarhamyymälöissä katsomassa, josko jossain olisi sisällä kuivassa isoja säkkejä puutarhamultaa. Ja multa nyt on multaa. Eiköhän tuo perus kukkamulta ole ihan kelpo tavaraa taimille. En ole koskaan ollut innostunut multahifistelystä. Toki rodoille voi ostaa omansa, mutta kun kaupassa alkaa olemaan kymmentä erilaista multalaatua eri kasvilajeille alkaa tuntumaan vähän rahastukselta. 
Sain koulittua tomaatit, värinokkoset ja kiinalaisen ruohosipulin sekä molemmat chilit. Minun piti kylvää tsinniat ja kelloköynnös jo perjantaina, mutta tänään ne pääsevät vasta multiin. Koulimista kaipaa vielä paprika ja persilja. Eilen meni melkein koko päivä siihen, kun pesi ruukkuja ja kouli taimia. Alkoi jo hirvittämään, että miten sitä saa kaikki mahtumaan jonnekkin. Onneksi olen säästänyt vuosien ajan kesäkukilta yli jääneet taimipotit niin on ainakin toistaiseksi kaikille pikkutaimille majapaikka. Ja tänään, kun kävin hakemassa vielä lisää multaa bongasin Kärkkäiseltä lisää kannaa. Noh, kaappasin viimeisen laatikossa olleen pussukan. Mutta nyt ei ainakaan ainokainen kanna ole yksinäinen, kun sai kaverin.  Pitää tästä lähteä takaisin koulimaan ja kylvämään.
                                           Tomaatti ´Tiny Tim´
                                            Chili ´Carribean Red Habanero´
                                                    Värinokkonen ja riippalobelia
                                           Tunnelmia " kasvihuoneesta".